Om byen

Velkommen til 8520.dk

Velkommen til 8520.dk – portalen med informationer og nyttige oplysninger om Lystrup, Elsted og Elev.

Lystrup, Elsted og Elev er et sammenhængende bysamfund i det bakkede landskab nord for Egå dalen. Denne store, voksende forstad til Aarhus er et lokalsamfund med sin egen identitet og historie.

I moderne sprogbrug har lokalområdet fællesbetegnelsen 8520, og det er da også blevet navnet på denne portal, som vi håber kan være til gavn og glæde for såvel nuværende borgerne i vores lokalsamfund som for de, der overvejer at flytte til området.

Her skal man kunne finde oplysninger om aktiviteter og arrangementer, links til de mange foreninger indenfor fritid, kultur og sport, grundejerforeninger, institutioner og erhverv, kort sagt alt det, der foregår i lokalområdet 8520, og som gør det til et levende samfund. Her findes også beskrivelser og artikler om områdets historie, natur og udvikling.

Siden oldtiden har mennesker boet og haft deres virke på morænelandskabets sydvendte skråninger ned mod det, vi nu kender som Engsøen. I stenalderen med en højere vandstand var her et indhav, hvor stenalderfolket fiskede og jagede havdyr.

Siden voksede bondesamfundene op. Landsbyerne Elev, Elsted fik i middelalderen deres kirker, og her kan man stadig ane den gamle landsbystruktur. Lystrup hørte fra gammen tid til Egå. Men da jernbanen blev ført igennem var det her, omkring stationsbyen, byudviklingen skete. Især efter midten af 1900-tallet da industri og udstykning til boligområder tog fart.

I dag er Lystrup-Elsted-Elev med ca. 10.000 indbyggere en af de store forstæder til Aarhus. Med beliggenheden oven for Egå dalen og Engsøen, er bysamfundet omgivet af en afvekslende natur med åbne marker og større skovpartier. Med store grønne områder mellem byens forskellige kvarterer, har byen sine egne kvaliteter.

Lystrupområdet fremstår i dag som en grøn oase tæt på storbyen, men med gode trafikforbindelser, hvor ikke mindst Djurslandsmotorvejen gør byen attraktiv for både pendlere og erhvervsdrivende.

Vi håber, at denne hjemmeside vil blive til gavn og glæde for alle borgere og interessenter her i Lokalområdet 8520 – at den vil blive brugt til både at søge og give informationer og på den måde være med til at binde enderne sammen og bidrage til fællesskabet i et levende og aktivt lokalsamfund.

Velkommen til 8520.dk

Se Lysyrupfilmen fra 2023 her, eller på youtube her
Se artiklen  om Elev fra Aarhus Stifttidende her
Se artiklen om Lystrup fra Aarhus Stifttidende her